Dates and Days General Knowledge Questions & Answers

General Knowledge Questions of Important Days of Years | Important Days Questions and Answers

Important Dates and Days Quiz: General Knowledge Questions on Days and Dates frequently asked various competitive exams such as SSC CGL, CHSL, MTS, or RRB JE, RRB NTPC that’s why we have share this topics for student purpose. Here you have get 40 important dates and days questions for competitive exams. Do you know about the Important dates and year let see the below section. Those who are preparing for government examination keep practice this Days and Year General Knowledge questions well it will helpful for good marks scored in examination. Candidate try to learn this all GK Questions on Important days and dates.

Important MCQ Quiz Link

Click here for Human Rights MCQ Questions and Answer
Click here to download Digital Communication MCQ
Press here for Embedded System Questions and Answer

MCQ Questions and Answers on Days and Year -GK 

Article Name Days & Dates Topic
Number of Questions 40
Category MCQ

GK Quiz Questions & Answer on Important Dates and Days

1. Which day is observed as World No Smoking Day ?

  1. 31 December
  2. 15 July
  3. 31 May
  4. 1 January

Answer: 31 May

2. The United Nations declared 1993 as a year of the _______________

  1. indigenous people
  2. forests
  3. disabled
  4. girl child

Answer: indigenous people

3. Which day is observed as World Food Day?

  1. 4 November
  2. 10 September
  3. 16 August
  4. 16 October

Answer: 16 October

4. The birthday of which of the leader in India is observed as Children’s day?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Rajiv Gandhi
  3. S. Radhakrishnan
  4. Mahatma Gandhi

Answer: Jawaharlal Nehru

5. The decade 1981 – 1990 was observed as International Decade for ____________

  1. Drinking Water Supply and Sanitation
  2. Women
  3. Peace
  4. Children

Answer: Drinking Water Supply and Sanitation

6. The year 1991 was observed in India as the year of_______________

  1. Literacy
  2. Girl child
  3. Population control
  4. Tourism

Answer: Tourism

7. Which year is observed as Poverty Eradication Year by SAARC?

  1. 1996
  2. 1998
  3. 1995
  4. 1997

Answer: 1995

8. The year 1985 was declared as the International Year of __________

  1. Youth
  2. Blind
  3. Gandhi  Women
  4. Children

Answer: Youth

9. 1981 was the international year of the _____________

  1. Children
  2. Women
  3. Disabled
  4. Blind

Answer: Disabled

10. 15 September is celebrated in India _____________

  1. Engineer’s Day
  2. Wetlands Day
  3. National Army Day
  4. World Cancer Day

Answer: Engineer’s Day

11.5th September is celebrated as ___________

  1. National Teachers’ Day
  2. National Water Day
  3. National Army Day
  4. National Youth Day

Answer: National Teachers’ Day

12. 12 January is celebrated as___________

  1. World Malaria Day
  2. National Youth Day
  3. International Sculpture Day
  4. World Yoga Day

Answer: National Youth Day

13. 14 September is celebrated as ___________

  1. National Voters Day
  2. National Hindi Diwas
  3. Engineer’s Day
  4. World Cancer Day

Answer: National Hindi Diwas

14. India Celebrates 28 February every year as ‘National Science Day’ because on this day_____________

  1. In 1928 C. V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect
  2. Nehru laid the foundation of Science labs all over India
  3. first Indian Space craft was launched
  4. Vikram Sarabhai was born

Answer: In 1928 C. V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect

15. Which of the following festivals is celebrated on Prophet Mohammed birthday?

  1. Muharram
  2. Id-e-Milad
  3. Id-Ul-Zuha
  4. Id-Ul-Fitr

Answer: Id-e-Milad

16. World Human Rights Day is observed on ________________

  1. 7 December
  2. 10 December
  3. 8 April
  4. 5 September

Answer: 10 December

17. ‘Rosh Hashanah’ is the new year’s day of which communities?

  1. Shinto
  2. Hindus
  3. Jews
  4. Muslims

Answer: Jews

18. When is the International Workers’ Day?

  1. 12 December
  2. 15 April
  3. 1 May
  4. 1 August

Answer: 1 May

19. 5 October is celebrated as______________

  1. International Teachers’ Day
  2. World Radio Day
  3. World Consumer Rights Day
  4. Thinking Day

Answer: International Teachers’ Day

20. 15 September is celebrated internationally as_________________

  1. World Cancer Day
  2. World Book Day
  3. International Democracy Day
  4. International Teachers Day

Answer: International Democracy Day

21. World Literacy Day is observed on _______________

  1. 8 September
  2. 6 August
  3. 5 September
  4. 24 October

Answer: 8 September

22. 9 January is celebrated as _____________

  1. National Voters Day
  2. National Army Day
  3. World Cancer Day
  4. Non-Residential Indian Day

Answer: Non-Residential Indian Day

23. 6 February is celebrated as___________

  1. World Radio Day
  2. International Day of the Girl Child
  3. World Post Day
  4. World Mental Health Day

Answer: World Radio Day

24. 15 January is celebrated as ___________

  1. National Army Day
  2. International Tea Day
  3. World Earth Day
  4. World Book Day

Answer: National Army Day

25. 20 February is celebrated as ____________

  1. World UFO Day
  2. National Youth Day
  3. World Day of Social Justice
  4. World Turtle Day

Answer: World Day of Social Justice

26. The first death anniversary day of Sri Rajiv Gandhi was observed as the___________

  1. Anti-Terrorism Day
  2. Peace and Love Day
  3. National Integration Day
  4. Secularism Day

Answer: Anti-Terrorism Day

27. The World Environment Day is celebrated on _____________

  1. 6 August
  2. 5 June
  3. 7 April
  4. 16 June

Answer: 5 June

28. 4 February is celebrated as __________

  1. World Radio Day
  2. World Cancer Day
  3. Thinking Day
  4. World Wild Life Day

Answer: World Cancer Day

29. 21 February is celebrated as____________

  1. National Statistics Day
  2. Self Injury Awareness Day
  3. World Population Day
  4. International Mother Language Day

Answer: International Mother Language Day

30. ‘Teachers’ Day’ is observed on which of the date?

  1. 2 October
  2. 30 January
  3. 5 September
  4. 14 November

Answer: 5 September

31. 20 August is celebrated as _____________

  1. Sadbhavana Diwas
  2. Earth Day
  3. No Tobacco Day
  4. None

Answer: Sadbhavana Diwas

32. 26 January is celebrated as _____________

  1. The Republic Day of India
  2. World Turtle Day
  3. World No Tobacco Day
  4. World Information Society Day

Answer: The Republic Day of India

33. 2 February is celebrated as _______________

  1. World Refugee Day
  2. World Ocean Day
  3. World Wetlands Day
  4. World Blood Donor Day

Answer: World Wetlands Day

34. Journalist Day was celebrated for the first time all over the country on _______________

  1. 28 October, 1984
  2. 1 October, 1984
  3. 20 October, 1984
  4. 8 October, 1984

Answer: 28 October, 1984

35. When is the World Population Day observed?

  1. 4 October
  2. 10 December
  3. 31 May
  4. 11 July

Answer: 11 July

36. 25 January is celebrated as ___________

  1. National Youth Day
  2. International Teachers Day
  3. National Voters’ Day
  4. World Day of Social Justice

Answer: National Voters’ Day

37. National Maritime Day falls on _____________

  1. 5 September
  2. 5 June
  3. 5 April
  4. 5 October

Answer: 5 April

38. 22 February is celebrated as ___________

  1. World Earth Day
  2. Thinking Day
  3. World Sleep Day
  4. World Book Day

Answer: Thinking Day

39. 15 January is celebrated as the _____________

  1. Army Day
  2. Republic Day
  3. Teachers’ Day
  4. Ugadhi

Answer: Army Day

40. The centenary of Mahatma Gandhi’s arrival in South Africa was celebrated in _____________

  1. September 1993
  2. August 1993
  3. May 1993
  4. July 1993

Answer: May 1993

In our site regularly update central/state government job notification, exam admit card, exam syllabus, previous questions paper etc. Candidate can get more information about General Knowledge (GK Quiz) from dailyrecruitment.in website.