Environmental Engineering MCQ Questions & Answers PDF

Environmental Engineering Multiple Choice Questions & Answers | Environmental Objective Questions & Answers | Environmental Eng MCQ PDF 

Environmental Engineering MCQ Quiz: Aspirants who are prepare for the interview and various examination are use this Environmental Engineering Quiz Questions Answers. Candidates those who look for Environmental Engineering MCQ Quiz are requested to use this Page. On this page we have covered 40 Environmental Engineering Multiple Choice Questions and Answers. Those who all seek jobs in Environmental Engineering and develop your careers may practice these Environmental Engineering Quiz Questions and answers. Below this page, you can download the Environmental Engineering MCQ Quiz Questions PDF. Water project manager, Senior environmental engineer, Environmental health and safety director, Environmental engineering consultant, Green building engineer is the best Environmental Engineering field.

Important Quiz

Click Here to download for Karnataka State GK Questions & Answer
Press here to download for Indian Law MCQ

Environmental Engineering MCQ Questions & Answers

1. An egg shaped section of sewer____________

  1. Provides self cleansing velocity at low discharges
  2. Is economical than circular section
  3. Is easy to construct
  4. Is more stable than circular section

Answer: Provides self cleansing velocity at low discharges

2. A sewer that receives the discharge of a number of house sewers is called__________

  1. Lateral sewer
  2. Intercepting sewer
  3. House sewer
  4. Sub-main sewer

Answer: Lateral sewer

3. If the total hardness of water is greater than its total alkalinity, the carbonate hardness will be equal to_____

  1. Total hardness
  2. Total alkalinity
  3. Total hardness total alkalinity
  4. Non carbonate hardness

Answer: Total alkalinity

4. The correct relation between theoretical oxygen demand (TOD), Biochemical oxygen demand (BOD) and Chemical oxygen demand (COD) is given by___________

  1. TOD > BOD > COD
  2. COD > BOD > TOD
  3. TOD > COD > BOD
  4. BOD > COD > TOD

Answer: TOD > COD > BOD

5. Most suitable section of sewer in separate sewage system is_______

  1. Circular section
  2. Standard form of egg shaped sewer
  3. Rectangular section
  4. Modified egg shaped section

Answer: Circular section

6. Standard EDTA (ethylene diamine tetra acetic acid) solution is used to determine the___________

  1. Turbidity in water
  2. Residual chlorine in water
  3. Dissolved oxygen in water
  4. Hardness in water

Answer: Hardness in water

7. Laying of sewers is usually done with the help of___________

  1. A compass
  2. A Theodolite
  3. A plane table
  4. Sight rails and boning rods

Answer: Sight rails and boning rods

8. Disinfection of water results in________

  1. Removal of hardness
  2. Killing of disease bacteria
  3. Complete sterilization
  4. Removal of turbidity

Answer: Killing of disease bacteria

9. The hourly variation factor is usually taken as_________

  1. 1.5
  2. 1.8
  3. 2.0
  4. 2.7

Answer: 1.5

10. In facultative stabilization pond, the sewage is treated by__________

  1. Algae only
  2. Dual action of aerobic bacteria and anaerobic bacteria
  3. Aerobic bacteria only
  4. Sedimentation

Answer: Dual action of aerobic bacteria and anaerobic bacteria

11. The maximum efficiency of BOD removal is achieved in___________

  1. Oxidation ditch
  2. Aerated lagoons
  3. Oxidation pond
  4. Trickling filters

Answer: Oxidation ditch

12. The gas from sludge digestion tank is mainly composed of________

  1. Carbon dioxide
  2. Nitrogen
  3. Methane
  4. Hydrogen sulphide

Answer: Methane

13. The biochemical treatment of sewage effluents is essentially a process of________

  1. Dehydration
  2. Reduction
  3. Oxidation
  4. Alkalinization

Answer: Oxidation

14. The minimum and maximum diameters of sewers shall preferably be__________

  1. 15 cm and 300 cm
  2. 15 cm and 100 cm
  3. 60 cm and 300 cm
  4. 30 cm and 450 cm

Answer: 15 cm and 300 cm

15. Generally the detention period for grit chambers is kept as___________

  1. 24 hours
  2. 5 minutes
  3. 1 minute
  4. 12 hours

Answer: 1 minute

16. Sewage treatment units are normally designed for__________

  1. 15 – 20 years
  2. 5 – 10 years
  3. 30 – 40 years
  4. 40 – 50 years

Answer: 15 – 20 years

17. Sewerage system is usually designed for__________

  1. 25 years
  2. 10 years
  3. 50 years
  4. 75 years

Answer: 25 years

18. Activated carbon is used for_______

  1. Removing hardness
  2. Disinfection
  3. Removing odours
  4. Removing corrosiveness

Answer: Removing odours

19. In water treatment, rapid gravity filters are adopted to remove_________

  1. Dissolved solids and dissolved gases
  2. Floating solids and dissolved inorganic solids
  3. Dissolved organic substances
  4. Bacteria and colloidal solids

Answer: Bacteria and colloidal solids

20. The polluted water is one which_____

  1. Consists of undesirable substances rendering it unfit for drinking and domestic use
  2. Is safe and suitable for drinking and domestic use
  3. Is contaminated
  4. Contains pathogenic bacteria

Answer: Consists of undesirable substances rendering it unfit for drinking and domestic use

21. As compared to cast iron pipes, steel pipes are__________

  1. Stronger
  2. Heavier
  3. Costlier
  4. Less susceptible

Answer: Stronger

22. In a BOD test, 1.0 ml of raw sewage was diluted to 100 ml and the dissolved oxygen concentration of diluted sample at the beginning was 6 ppm and it was 4 ppm at the end of 5 day incubation at 20°C. The BOD of raw sewage will be

  1. 200 ppm
  2. 100 ppm
  3. 400 ppm
  4. 300 ppm

Answer: 200 ppm

23. As compared to shallow wells, deep wells have________

  1. More discharge
  2. Less depth
  3. More depth
  4. Less discharge

Answer: More discharge

24. The characteristics of fresh and septic sewage respectively are_________

  1. Acidic and alkaline
  2. None of above
  3. All of above

Answer: Alkaline and acidic

25. The water carriage system of collection of waste product_______

  1. Requires treatment before disposal
  2. Creates hygienic problem
  3. Is cheaper in initial cost than dry conservancy system
  4. All of the above

Answer: Requires treatment before disposal

26. Residual chlorine in water is determined by_________

  1. Orthotolidine method
  2. Starch iodide method
  3. All of above
  4. None of above

Answer: All of above

27. In chlorination, with the rise in temperature of water, death rate of bacteria________

  1. Decreases
  2. Remains unaffected
  3. Increases
  4. None

Answer: Increases

28. The phenolic compounds in public water supply should not be more than________

  1. 0.1 ppm
  2. 0.01 ppm
  3. 0.1 ppm
  4. None

Answer: 0.001ppm

29. The method of analysis of distribution system in which the domestic supply is neglected and fire demand is considered is________

  1. Equivalent pipe method
  2. Hardy cross method
  3. Circle method
  4. Electrical analysis method

Answer: Circle method

30. The means of access for inspection and cleaning of sewer line is known as________

  1. Manhole
  2. Inlet
  3. Drop manhole
  4. Catch basin

Answer: Manhole

31. The working conditions in imhoff tanks are________

  1. Aerobic in lower compartment and anaerobic in upper compartment
  2. Aerobic only
  3. Anaerobic in lower compartment and aerobic in upper compartment
  4. Anaerobic only

Answer: Anaerobic in lower compartment and aerobic in upper compartment

32. For satisfactory working of a sludge digestion unit, the pH range of digested sludge should be maintained as_____

  1. 6.5 to 8.0
  2. 8.5 to 10.0
  3. 4.5 to 6.0
  4. 10.5 to 12.0

Answer: 6.5 to 8.0

33. The self cleansing velocity for all sewers in India is usually____________

  1. 1.5 m/sec to 2.0 m/sec
  2. Less than 1.0 m/sec
  3. 1.0 m/sec to 1.2 m/sec
  4. 3.0 m/sec to 3.5 m/sec

Answer: 1.0 m/sec to 1.2 m/sec

34. The rate of filtration in slow sand filters in million litres per day per hectare is about______

  1. 100 to 150
  2. 50 to 60
  3. 1400 to 1500
  4. 500 to 600

Answer: 50 to 60

35. Sewage treatment units are designed for_________

  1. Minimum flow only
  2. Average flow only
  3. Maximum flow only
  4. Maximum and minimum flow

Answer: Average flow only

36. Period of cleaning of slow sand filters is about________

  1. 2 – 3 months
  2. 10 – 12 days
  3. 24 – 48 hours
  4. 1 – 2 year

Answer: 2 – 3 months

37. Orthotolidine test is used for determination of_________

  1. Residual chlorine
  2. Biochemical oxygen demand
  3. Dissolved oxygen
  4. Dose of coagulant

Answer: Residual chlorine

38. The distribution mains are designed for__________

  1. Maximum hourly demand
  2. Average daily demand
  3. Maximum daily demand
  4. Maximum hourly demand on maximum day

Answer: Maximum hourly demand on maximum day

39. The pathogens can be killed by________

  1. Chlorination
  2. Nitrification
  3. Oxidation
  4. None

Answer: Chlorination

40. Which of the following values of pH represents a stronger acid?

  1. 5
  2. 10
  3. 2
  4. 7

Answer: 2

You can get more central government jobs, state government jobs, General knowledge questions, exam syllabus etc from dailyrecruitment.in website.