West Bengal State GK Questions & Answer PDF

WB State General Knowledge Questions & Answers  | West Bengal State General Questions with Answers

WB State GK Quiz: In this page, we have shared the West Bengal State General Knowledge questions with answers. For aspirants who are preparing for interview, competitive exams, entrance exams and academic exams may use this West Bengal State GK Questions. So candidates may keep practice these WB State GK MCQ Questions daily to get better knowledge about this state. Below West Bengal state GK Questions with answers are very useful. This is the great chance to learn WB State objective questions and answer. Interested candidates can gain through knowledge on West Bengal State MCQ Questions and answers. Under this page you can get the WB State GK Quiz PDF.

Important Links

Click Here Calendar Reasoning Questions and Answer Quiz
Press here Accounting MCQ Questions and Answer
Click here for Atmosphere MCQ Questions and Answer Quiz

West Bengal GK MCQ Questions & Answers

1. Name the Janapada(s) which was/were sited in Bengal.

  1. Magadha
  2. Anga
  3. Sursena
  4. Both 1 & 2

Answer: Both 1 & 2

2. Pundras inhabiting the region of Bengal were referred by which other name?

  1. Dasyus
  2. Gangaridal
  3. Varga
  4. None of these

Answer: Dasyus

3. Shashanka belonged to the_________

  1. Sen dynasty
  2. Pal dynasty
  3. Kamrup dynasty
  4. Gauda dynasty

Answer: Gauda dynasty

4. Name the Gupta ruler when the whole of Bengal and Assam included in Gupta dynasty

  1. Chandragupta I
  2. Samudragupta
  3. Srigupta
  4. None of above

Answer: Samudragupta

5. Sites of Mesolithic period have been excavated in Burdwan, Birbhum and_______

  1. Midnapore
  2. Bankura
  3. Murshidabad
  4. Phrulia

Answer: Midnapore

6. Name the district of West Bengal which is known as Mallabhum.

  1. Birbhum
  2. Purba Bardhaman
  3. Bankura
  4. Purulia

Answer: Bankura

7. The capital of Anga kingdom was__________

  1. Vaishali
  2. Champa
  3. Pataliputra
  4. None

Answer: Champa

8. King Shashanka’s capital was Karnasuvarna. It is now known as_________

  1. Murshidabad
  2. Pandua
  3. Bardhaman
  4. None

Answer: Murshidabad

9. The contemporary neighbouring states of Vanga kingdom included__________

  1. Pundravardhana, Samatata
  2. Suhma, Anga
  3. Harikela
  4. All of the above

Answer: All of the above

10. Mauryan dynasty expanded to the________

  1. Southern part of Bengal
  2. Northern part of Bengal
  3. entire region of Bengal
  4. None of the above

Answer: entire region of Bengal

11. In ancient Sanskrit literature Bengal is known as___________

  1. Vanga
  2. Gauda
  3. Bangla
  4. Both 1 & 2

Answer: Both 1 & 2

12. The earliest evidences of tool-making were found in which of the following districts of West Bengal?

  1. Birbhum
  2. Midnapore
  3. Burdwan
  4. All of these

Answer: All of above

13. How many Neolithic sites have been identified in West Bengal?

  1. 80
  2. 110
  3. 84
  4. 90

Answer: 84

14. Who was the last independent Sultan of Bengal?

  1. Ghiyasuddin Mahmud Shah
  2. Hussain Shah
  3. Muscat Shah
  4. Ilyas Shah

Answer: Ghiyasuddin Mahmud Shah

15. The earliest reference of Samatata Kingdom is found in the__________

  1. Anguttara Nikaya
  2. Mahabharata
  3. Allahabad Prashasti
  4. None of the above

Answer: Allahabad Prashasti

16. How many lower, middle and upper Paleolithic sites are found in West Bengal?

  1. 162, 43, 5
  2. 162, 41, 10
  3. 150, 46, 10
  4. 150, 41, 10

Answer: 162, 41, 10

17. The earliest reference to the Suhmas and their country is found in the_________

  1. Mahabharata
  2. Acharanga Sutra
  3. Anguttara Nikaya
  4. None of these

Answer: Acharanga Sutra

18. Who was appointed as Governor of Bengal in 1594 CE?

  1. Man Singh
  2. Sulaiman Khan
  3. Taj Khan
  4. None of them

Answer: Man Singh

19. Who was the first Nawab of Bengal under the East India Company?

  1. Mir Qasim
  2. Mir Jafar
  3. Shah Alam II
  4. None of these

Answer: Mir Jafar

20. The last king of Malla dynasty in Bengal was_________

  1. Nandi Singh Thakur
  2. Kalipada Singh Thakur
  3. Dalip Singh Thakur
  4. Govind Singh Thakur

Answer: Kalipada Singh Thakur

21. “Bengalee race originated from the Homo alpinus type of people from the Pamir region and spoke in an Indo-European language”.
Who is the speaker?

  1. Herbert Risley
  2. Rakhaldas Bandopadhyay
  3. R. P. Chanda
  4. Shusovan Sarkar

Answer: R. P. Chanda

22. Who succeeded Murshid Quli Khan as the ruler of Bengal?

  1. Shaukat Jung
  2. Sarfaraz Khan
  3. Alivardi Khan
  4. Shuja-ud-Din

Answer: Sarfaraz Khan

23. The legendary leader of Pundra dynasty was_______

  1. Karna
  2. Paundraka Vasudeva
  3. Duryodhana
  4. None of the above

Answer: Paundraka Vasudeva

24. Arab traders recognised Harikela as the______

  1. Capital of Bengal
  2. Main trading centre of Bengal
  3. Coastal regions of Bengal
  4. None of the above

Answer: Coastal regions of Bengal

25. The name of the state Bengal is derived from_________

  1. A Vedic caste ‘Banga
  2. Bong tribe
  3. A king named ‘Banga
  4. A republic state ‘Banga

Answer: Bong tribe

26. Who is regarded as the most powerful Pala ruler?

  1. Dharmapala
  2. Devapala
  3. Gopala

Answer: Devapala

27. The people of Chalcolithic period residing in Bengal, used to cultivate seasonal crops and________

  1. rice
  2. maize
  3. wheat
  4. bazra

Answer:  rice

28. Who divided Bengal into three administratire divisions, viz, Lakhnauti, Sonargaon and Satgaon?

  1. Ghiyasuddin Tughlaq
  2. Muhammad Bakhtiyar Khilji
  3. Mahmud Khan
  4. Nasiruddin

Answer: Nasiruddin

29. The rulers of the Nanda dynasty were famed for the

  1. large extent of their empire
  2. great wealth they accumulated
  3. good administration
  4. None of the above

Answer: great wealth they accumulated

30. The capital of Dev dynasty was in________

  1. Noakhali
  2. Comilla
  3. Chittagaung
  4. None

Answer: Chittagaung

31. The three major racial elements which came together to form the Bengalee race were the Aryans, the Dravidians and the_____

  1. Sabara
  2. Mangolians
  3. Pulinda
  4. None of these

Answer: Mangolians

32. Siraj-ud-Daulah was the grandson of_______

  1. Murshid Quli Khan
  2. Alivardi Khan
  3. None

Answer: Alivardi Khan

33. The first Nawab of Bengal who became the Subedar of Bengal in 1717 CE was______

  1. Suja-ud-Din
  2. Sarfaraz Khan
  3. Murshid Quli Khan
  4. None

Answer: Murshid Quli Khan

34. Where was the capital of Shashanka?

  1. Tamralipta
  2. Samatata
  3. Lakhnawati
  4. Karnasuvarna

Answer: Karnasuvarna

35. The great ruler of Sena dynasty in West Bengal who conquered the whole of Bengal in AD 1095 was

  1. Vijaya Sena
  2. Keseva Sena
  3. Ballala Sena
  4. None

Answer: Vijaya Sena

36. Which Muslim invader conquered Bengal during the time of Lakshmana Sena?

  1. Bakhtiyar Khilji
  2. Qutb-ud-Din Aibak
  3. Muhammad Ghori
  4. Iltutmish

Answer: Bakhtiyar Khilji

37. Which of the following rulers developed a calendar in Bengal?

  1. Shashanka
  2. Srigupta
  3. Ghatotkacha
  4. Chandragupta

Answer: Shashanka

38. Which was the capital of Sena dynasty?

  1. Sonargaon
  2. Nabadwip
  3. Satgaon
  4. Lakhnauti

Answer: Nabadwip

39. Who among the following established the Afghan rule in the Bengal province?

  1. Sher Shah
  2. Alam Shah
  3. Daud Khah
  4. Mahmud Shah

Answer: Sher Shah

40. Who among the following was the first to trace the relation of round head of Bengali people with Mongoloid characteristic?

  1. Sir Herbert Risley
  2. G. S. Ghurye
  3. Paul Topirard
  4. William Henry Sleeman

Answer: Sir Herbert Risley

Candidate  get in touch our dailyrecruitment.in website regularly to get MCQ quiz questions.