Chemistry MCQ Quiz Questions With Answers PDF Download

Chemistry Objective Questions and Answers PDF | 30 Important Chemistry MCQ (Multiple Choice Questions)

MCQ on Chemistry Multiple Choice Questions and Answers:  General Science-chemistry is one of the most important sections and plays a vital role. If you study well you will get a good marks in competitive exams. Candidates must be  study for at least three of this field like General science Biology, General science Physics and chemistry. Are you preparing for competitive exams may use chance to solve this below MCQ on chemistry question.  In this section, we have provide chemistry objective type questions with answers are given below.  Chemistry pdf format are also available in this page. Aspirants should download the chemistry mcq free PDF link and make use of it.  We have regularly update GK general knowledge questions, candidate use this opportunity to crack any competitive exams. Interested and willing aspirants can practice this Computer network MCQ quiz,  it will helpful for various competitive examinations.

MCQ Questions and Answers on Chemistry 

Article Name Chemistry Quiz
Number of Questions 30
Category MCQ

We are providing MCQ PDF on Chemistry objective questions and answers/ chemistry mcq with answer pdf/chemistry mcq for competitive exams free download are given below. People may use chance to develop your knowledge as well as good score in competitive exams. Regularly practice these kind of chemistry mcq with answers quiz it will definitely improve your knowledge, skills, reading ability etc. Read the below given questions are carefully then select the best answer. Test your knowledge now by using this online chemistry MCQ quiz. Note the repeated questions and must revise the questions daily.

Read the Given Below MCQ on Chemistry with Answers PDF Download/ Chemistry Objective Questions and Answers:

1. The nucleus of an atom consists of ____________

  1. electrons and protons
  2. electrons and neutrons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: protons and neutrons

2. The most electronegative element among the following is___________

  1. bromine
  2. sodium
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: fluorine

3. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is __________

  1. Ag
  2. Na
  3. Hg
  4. Fe

Answer: Fe

4. The number of d-electrons in Fe2+ (Z=26) is not equal to that of_________

  1. s-electrons in Mg(Z = 12)
  2. p-electrons in Ne(Z = 10)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: p-electrons in CI(Z = 17)

5. The molecules of which gas have highest speed?

  1. CH4 at 300
  2. N2 at 1,027oC
  3. H2 at -73oC
  4. O2 at 0oC

Answer: H2 at -73oC

6. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called_________

  1. roasting
  2. smelting
  3. froth floatation
  4. calcinations

Answer: smelting

7. The oil used in froth flotation process is ________

  1. pine oil
  2. kerosene oil
  3. olive oil
  4. coconut oil

Answer: pine oil

8. The number of waves in n x 10th Bohr’s orbit are __________

  1.  n-2
  2. n
  3. n2
  4. n3

Answer: n

9. The luster of a metal is due to ________

  1.  its high polishing
  2. its high density
  3. presence of free electrons
  4. its chemical inertness

Answer: presence of free electrons

10. The most malleable metal is_________

  1. iron
  2.  silver
  3. platinum
  4. gold

Answer: gold

11. The monomer of polythene is _______

  1. ethylene
  2. ethyl alcohol
  3. vinyl chloride
  4.  None of the above

Answer: ethylene

12. The main use of salt in the diet is to ____________

  1.  produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
  2. make the taste of food better
  3. increase the solubility of food particles in water
  4. ease the process of cooking

Answer: produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food

13. The mass of one Avogadro number of helium atom is _____________

  1. 4.00 gram
  2. 4 x 6.02 x 1023 gram
  3. 8.00 gram
  4. 1.00 gram

Answer: 4 x 6.02 x 1023 gram

14. What are the number of moles of Co2 which contains 16 g of oxygen?

  1. 0.25 mole
  2. 0.4 mole
  3. 0.2 mole
  4. 0.5 mole

Answer:  0.5 mole

15. The number of water molecules present in a drop of water (volume 0.0018 ml) at room temperature is

  1. 6.023 x 1023
  2. 4.84 x 1017
  3. 6.023 x 1019
  4. 1.568 x 103

Answer: 6.023 x 1019

16. The most abundant rare gas in the atmosphere is _________

  1. Ne
  2. He
  3. Ar
  4. Xe

Answer: Ar

17. The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because__________

  1. ants are attracted by the odour of this acid
  2. this acid was first obtained by the distillation of ants
  3. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
  4. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies

Answer: this acid was first obtained by the distillation of ants

18. The inherited traits of an organism are controlled by _____________

  1. RNA molecules
  2. enzymes
  3. DNA molecules
  4. nucleotides

Answer: DNA molecules

19. The ore which is found in abundance in India is_________

  1. bauxite
  2. magnetite
  3. fluorspar
  4. monazite

Answer: monazite

20. The heat energy produced when the human body metabolises 1 gram of fat is_______

  1. 30 KJ
  2. 1 KJ
  3. 39 KJ
  4. 29 KJ

Answer: 39 KJ

  1. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
  2. always more than the atomic weight
  3. always less than its atomic number
  4. a fraction

Answer: the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus

22. The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called ___________

  1. thermoplastic
  2. polymer
  3. thermoset
  4. chemical compound

Answer: thermoset

23. The items amenable to detection by soft x-rays are__________

  1. genuine coins from counterfeit coins
  2. narcotics
  3. lead in bullets
  4. contrabands

Answer:  genuine coins from counterfeit coins

24. The Most commonly used bleaching agent is_________

  1. alcohol
  2. chlorine
  3. carbon dioxide
  4. sodium chlorine

Answer: chlorine

25. The nucleus of a hydrogen atom consists of ________

  1. 1 neutron only
  2. 1 proton only
  3. 1 proton + 2 neutron
  4. 1 electron only

Answer: 1 proton only

26. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is________

  1. Pb
  2. Ni
  3. Pt
  4. Cu

Answer: Ni 

27. The main buffer system of the human blood is_________

  1. H2CO3 – HCO3
  2. H2CO3 – CO32-
  3. CH3COOH – CH3COO
  4. NH2CONH2 – NH2CONH+

Answer: H2CO3 – HCO3

28. The heat required to raise the temperature of a body by 1 K is called _________

  1. thermal capacity
  2. specific heat
  3. water equivalent
  4. None of the above

Answer: thermal capacity

29. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are________

  1. positrons
  2. neutrons
  3. electrons
  4. mesons

Answer: mesons

30. The octane number of zero is assigned to __________

  1. n-heptane
  2. 2-methyl octane
  3. iso-octane
  4. 3-methyl octane

Answer: n-heptane

You can follow our dailyrecruitement site regularly to get more gk updates. The above quiz is convenient for candidate who are preparing for competitive exams.  Candidates click the below link to download the Chemistry objective questions with answers PDF link. To know the business and commerce mcq questions visit the dailyrecruitment site.

 

Govt Jobs by Qualifications

Education & Vacancies Salary Apply Link
10th Pass Govt Jobs - 5,000 Vacancies Rs. 5,200 - 63,200 Apply Now
12th Pass Govt Jobs - 18,000+ Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
ITI Pass Jobs - 3,500 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
Any Graduate Jobs - 19,100 Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
Central Govt Jobs Rs. 5,200 - 17,000 Apply Now
Bank Jobs - 1,000 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Diploma Jobs - 9,300 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
BTech/BE Jobs - 18,000 Vacancies Rs. 15,000 - 1,00,000 Apply Now
Data Entry Jobs - 1,300 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Private Jobs Rs. 10,000 - 67,700 Apply Now