Power Electronics MCQ Questions and Answers PDF Download

Power Electronics MCQ Questions and Answers | 30 Important MCQ of Power Electronics Question with Answers PDF

Power Electronics: Here, we have shared 30 most important power electronic MCQ ( multiple choice questions)/ Power Electronics MCQ questions with answer PDF format are given below. Students who are preparing for entrance examination, competitive examination, interviews, college tests kindly use these MCQ on power electronics questions. These power electronics questions is cover theoretical concepts only remaining will be updated soon. Electrical engineering student is mostly studied by power electronic subject. Student just practice these type of general knowledge power electronics daily to get a clear idea of competitive exams and interviews. This is the best way to learn MCQ on power electronics. Check your knowledge now by using this kind of power electronics gk quiz. Candidate also check this Indian Constitution Gk Quiz.

Power Electronics MCQs Quiz/ Power Electronics PDF Details

Article Name Power Electronics
Number of Questions 30
Category GK Quiz

In this section, we have described important power electronics MCQ questions and answer and MCQ on power electronics PDF format are available. Read the below multiple choice questions and answer clearly. students must note these important question. Candidate must practice these types of questions everyday, it will definitely help to develop your knowledge etc. The remaining General Knowledge (GK) topics will be updated soon. Are you preparing for SSC JE exams, these MCQ questions and answer is convenient. To know the Letter and Symbol Series MCQ question kindly visit our site regularly.

Read the Given Below Power Electronics MCQ

1. A diac has ________ semiconductor layers.

1. three

2. two

3. five

4. four

Answer: Three

2. The triac is _______

1.  Like a unidirectional SCR

2. Like a bidirectional SCR

3. Not a thyristor

4. A four-terminal device

Answer: Like a bidirectional SCR

3. After peak point, the UJT operates in the _____ region.

1. Saturation

2. Cut-off

3. Negative resistance

Answer: Negative resistance

4. The diac has____ pn junctions

1. four

2. three

3. two

4. one

Answer: Two

5. In a three phase (50 Hz) full converter, the ripple frequency in output voltage?

1. 50 Hz

2. 300 Hz

3. 350 Hz

4. 100 Hz

Answer: 300 Hz

6. A silicon controlled rectifier (SCR) is a________

1. Device with three junction

2. Unijunction device

3. Device with four junction

4. None of the above

Answer: Device with three junction

7. Which semiconductor power device is not a current triggering device?

1. Thyristor

2. Triac

3. MOSFET

4. G.T.O

Answer: MOSFET

8. A thyristor equivalent of a thyratron tube is a ______

1. Diac

2. Silicon controller rectifier

3. Triac

4. None of the above

Answer: Silicon controlled rectifier

9. A triac is a_______

1. One terminal unidirectional switch

2. four terminal bidirectional switch

3. three terminal bidirectional switch

4. None of the above

Answer: three terminal bidirectional switch

10. A UJT has______

1. One pn junction

2. Two pn junctions

3. Three pn junctions

4. None of the above

Answer: one pn junction

11. A triac can pass a portion of ______ half-cycle through the load.

1. Only negative

2. Both positive and negative

3. Only positive

4. None of the above

Answer: Both positive and negative

12. The normal way to turn on diac is by_____

1. Gate voltage

2. Gate current

3. Breakover voltage

4. None of the above

Answer: Breakover voltage

13. The UJT may be used as______

1. A sawtooth generator

2. A rectifier

3. Am amplifier

4.  None of the above

Answer: A sawtooth generator

14. A diac has ________ terminals.

1. three

2. four

3. two

4. one

Answer: Two

15. A UJT is sometime called __________ diode

1. Low resistance

2. Double-base

3. Single-base

4. High resistance

Answer: Double-base

16. When the temperature increases, the intrinsic stand off ratio_____

1. Decreases

2. Increases

3. Essentially remains the same

4. None of the above

Answer: Essentially remains the same

17. A triac is a ______ switch.

1. Mechanical

2. Bidirectional

3. Unidirectional

4. None of the above

Answer: Bidirectional

18. A diac is simply____

1. A triac without gate terminal

2. A three junction device

3. A single junction device

4. None of the above

Answer: A triac without gate terminal

19.The typical value of scr for modern alternator is________

1. 0.5

2. 0.15

3. 0.05

4. 0.4

Answer: 0.5

20. The TRIAC is the same as_____

1. three SCR connected in parallel

2. Two SCR connecter in antiparallel

3. Two SCR connected in reverse

4. None of the above

Answer: Two SCR connected in antiparallel

21. When the temperature increases, the inter-base resistance (RRB) of a UJT______

1. Remains the same

2. Decreases

3. Increases

4. None of the above

Answer: Increases

22. In a UJT, the p-type emitter is_____ doped.

1. Lightly

2. heavily

3. Moderately

4. None of the above

Answer: Heavily

23. The device that does not have the gate terminal is_______

1. Triac

2. Diac

3. FET

4. SCR

Answer: Diac

24. A rectifier for welding has voltage/current characteristics as

1. Drooping

2. rising

3. flat

4. straight line

Answer: Drooping

25. switching frequency of SITH is_____

1. 170 KHz

2. 250 KHz

3. 100 KHz

4. 50 KHz

Answer: 100 KHz

26. The latching current of GTO should be order to_____

1. 400 mA

2. 200 mA

3. 500 mA

4. 750 mA

Answer: 500 mA

27. For the high-frequency choppers, the device that is preferred is_______

1. TRIAC

2. Transistor

3. GTO

4. None of the above

Answer: Transistor

28. The SCR is turned -off when the anode current falls  ________ holding current.

1. equal to

2. above

3. Below

4. None of the above

Answer: Below

29. In an SCR circuit, the angle of conduction is changed by changing ______

1. changing anode voltage

2. Reverse biasing the gate

3. Gate voltage

4. None of the above

Answer: Gate voltage

30. An SCR is _______triggered device.

1. Current

2. voltage

3. voltage as well as current

4. None of the above

Answer: Current 

Keep watch  our dailyrecruitment.in site regularly to get more general knowledge (gk) topics, private jobs, central government jobs, state government job, admit card, syllabus, upcoming exam notification etc. People click the given Power Electronics MCQ PDF link.

Govt Jobs by Qualifications

Education & Vacancies Salary Apply Link
10th Pass Govt Jobs - 5,000 Vacancies Rs. 5,200 - 63,200 Apply Now
12th Pass Govt Jobs - 18,000+ Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
ITI Pass Jobs - 3,500 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
Any Graduate Jobs - 19,100 Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
Central Govt Jobs Rs. 5,200 - 17,000 Apply Now
Bank Jobs - 1,000 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Diploma Jobs - 9,300 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
BTech/BE Jobs - 18,000 Vacancies Rs. 15,000 - 1,00,000 Apply Now
Data Entry Jobs - 1,300 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Private Jobs Rs. 10,000 - 67,700 Apply Now