Letter and Symbol Series Questions Answers Quiz

Letter and Symbol Series Questions and Answers | 30 Important Questions with Answers on Letter and Symbol Series

Letter and Symbol Series: In this page, we have provided letter and symbol series MCQ questions with answers are given below. The letter and symbol series questions are the most important topic for any competitive exams. People can easily solve all kind of Logical Reasoning questions based on Letter and Symbol Series by practicing the objective type exercises given below. If you practice well in this section, you will definitely get a better idea about how to solve the letter and symbol series questions. In this section, each question has four alternatives you have to identify and find the correct answers. Most of the job seekers find letter and series related question that’s why we have given, use this opportunity to practice lots of MCQ logical questions.

Important Link

Web Technology MCQ Questions
Click Here for Marketing Management MCQ Questions

Letter and Symbol Series Question and Answers Details

Article Name Letter and Symbol Series
Number of Questions 30
Category GK

Solved symbol series questions with explanations will be helpful for competitive exam, different interviews and logical reasoning online test etc. Letter and symbol series reasoning questions are very useful for various competitive exams like BI PO pre, SBI Clerk Mains exam, IBPS Clerk Mains exam, LIC AAO, Railway exams, Bank exams, SSC etc. you can understand the letter and symbol series questions then answer the following questions. Candidate very important to study Letter and Symbol series MCQ questions thoroughly and develop a conceptual skills.

Find the Missing Number in the Series and Letters

1. BCB, DED, FGF, HIH, __________ Find the next in series

  1. IJI
  2. HJH
  3. JKJ
  4. JHJ

Answer: Option C: JKJ

2. JAK, KBL, LCM, MDN, ___________ which series will be next

  1. OEP
  2. NEO
  3. MEN
  4. PFQ

Answer: Option 2: NEO

3. QPO, NML, KJI, _____, EDC

  1. GHI
  2. CAB
  3. JKL
  4. HGF

Answer: Option 4: HGF

4. SCD, TEF, UGH, _____, WKL

  1. IJT
  2. CMN
  3. UJI
  4. VIJ

Answer: Option 4: VIJ

5. B2CD, _____BCD4, B5CD, BC6D

  1. B2C2D
  2. BC3D
  3. B2C3D
  4. BCD7

Answer: Option 2: BC3D

6. QAR, RAS, SAT, TAU, _______

  1. UAV
  2. UAT
  3. TAS
  4. TAT

Answer: Option 1: UAV

7. FAG, GAF, HAI, IAH, ______

  1. JAI
  2. HAK
  3. HAL
  4. JAK

Answer: Option 4: JAK

8. ELFA, GLHA, ILJA,______, MLNA

  1. KLMA
  2. OLPA
  3. LLMA
  4. KLLA

Answer: Option 4: KLLA

9. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

  1. GSS
  2. ITT
  3. GRR
  4. ISS

Answer: Option 4: ISS

10. AK, EO, IS, ______, QA, UE

  1. LV
  2. MW
  3. LW
  4. MV

Answer: Option 2: MW

11. P3C, R5F, T8I, VI2, L,_______

  1. XI7O
  2. XI7M
  3. YI7O
  4. XI6O

Answer: Option 1: X170

12. ABXW, EFTS, ______, MNLK

  1. JIPO
  2. JIOP
  3. IJPO
  4. IJOP

Answer: Option 3: IJPO

13. A Z X B V T C R ______

  1. P, D
  2. O, Q
  3. F, O
  4. E, O

Answer: Option 1: P,D

14. WFB, TGD, QHG, _______

  1. NIK
  2. NJK
  3. NIJ
  4. OIK

Answer: Option 1: NIK

15. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?

  1. GIRXVEP
  2. GNFJKER
  3. DFBSGDR
  4. DFOUSBM

Answer: Option 1: GIRXVEP

16. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?

  1. ESJTPTF
  2. DSOESPI
  3. CHRONRD
  4. ESOPSID

Answer: Option 3: CHRONRD

17. If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?

  1. LNKTCHMF
  2. CHMFINTK
  3. NITKHCMF
  4. LNTKCHMF

Answer: Option D: LNTKCHMF

18. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?

  1. GIRXVEP
  2. GNFJKER
  3. DFOUSBM
  4. None of these

Answer: Option 1: GIRXVEP

19. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?

  1. NQTPJOHJ
  2. NQPTJOHJ
  3. NQPTJOHI
  4. NQPTJHOJ

Answer: Option 2: NQPTJOHJ

20. Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple alphabet shifting code is used?

  1. WELCOME
  2. ARTISTS
  3. COMPUTE
  4. MAILING

Answer: Option 1: WELCOME

21. If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

  1. VXEEIVV
  2. VYEEHVV
  3. VYEFIVV
  4. VXFFHVV

Answer: Option 4: VXFFHVV

22. Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select a correct pattern

Letter and Symbol Series

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 3: 3

Explanation: This is an alternating series. In the first segment, the letter “E” faces right, then down, then right. In the second segment, the letters all face down. To follow this pattern, in the fourth segment, the letters must all face up.

23. Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?

  1. A. N, C
  2. B. N, D
  3. C. O, C
  4. D. O, D

Answer: Option 1: A. N, C

24. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

  1. CHRONRD
  2. DSOESPI
  3. ESJTPTF
  4. ESOPSID

Answer: Option 1: CHRONRD

25. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for a fraction?

  1. CARFTINO
  2. FRACNOIT
  3. CARFNOIT
  4. ARFCNOIT

Answer: Option 2: FRACNOIT

26. Choose the correct Picture?

letter and symbol series

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 1: 1

Explanation: In this series, the figures increase the amount of shading by one-fourth and, once a square is completely shaded, starts over with an unshaded square. In the second segment, you will notice that the figure goes from completely shaded to completely unshaded.

27. DEF, DEF2, DE2F2, _____, D2E2F3

  1. DEF3
  2. D3EF3
  3. D2E3F
  4. D2E2F2

Answer: Option 4: D2E2F2

28. ZA5, Y4B, XC6, W3D, ____

  1. E7V
  2. V2E
  3. VE5
  4. VE7

Answer: Option 4: VE7

29.

letter and symbol series

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 4: 4

Explanation: This sequence concerns the number of sides on each figure. In the first segment, the three figures have one side, and then two sides, and then three sides. In the second segment, the number of sides increases and then decreases. In the third segment, the number of sides continues to decrease.

30. 

letter and symbol series

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 1: 1

Explanation: Look carefully at the number of dots in each domino. The first segment goes from five to three to one. The second segment goes from one to three to five. The third segment repeats the first segment.

You can track our dailyrecruitment.in site regularly to get more GK updates. Candidate kindly check this below link for upcoming exams and interviews etc. Practice More Reasoning Questions and Answer: The Link has been given below.

Indian Constitution GK Question and Answer

RRB NTPC GK Questions and Answer/RRB NTPC GK Questions with Answer PDF

Govt Jobs by Qualifications

Education & Vacancies Salary Apply Link
10th Pass Govt Jobs - 5,000 Vacancies Rs. 5,200 - 63,200 Apply Now
12th Pass Govt Jobs - 18,000+ Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
ITI Pass Jobs - 3,500 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
Any Graduate Jobs - 19,100 Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
Central Govt Jobs Rs. 5,200 - 17,000 Apply Now
Bank Jobs - 1,000 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Diploma Jobs - 9,300 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
BTech/BE Jobs - 18,000 Vacancies Rs. 15,000 - 1,00,000 Apply Now
Data Entry Jobs - 1,300 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Private Jobs Rs. 10,000 - 67,700 Apply Now