Indian History MCQ Quiz Questions & Answers PDF Download

Indian History MCQ Questions and Answers | 30 Important Indian History MCQ questions PDF Download |Indian History Objective Question and Answer

Indian History MCQ : History is the most important topic for every competitive examination. The Indian history including Ancient history, Modern history, Medieval history. Candidates who are preparing for competitive examination must be given to the special importance to history section. In this article, we have listed about 30 important Indian History mcq questions and answers/Indian History objective type questions and answers/ mcq on Indian history/ Indian history online mcq test/Indian History for UPSC exams are given below. Applicants solve this below History MCQ online quiz and pick the correct answers. Day by day practice this type of History MCQ questions and answers it will really helpful for all competitive exams and develop a better understanding of the world. We have already provided with you Climate and Weather MCQ in Indian Geography take this quiz and make use of it.

Important Link

Press here for DBMS MCQ Questions and Answer
Click here for Chemistry MCQ Questions

 MCQ on Indian History Details

Article Name Indian History
Number of Questions 30
Category MCQ

Candidates should download the multiple choice questions on Indian History/ Indian History MCQ questions and answers pdf and link has been given below. Visit here some important GK Quiz links are given below. Human Resource MCQ Questions and Answers  and Computer Network questions and answers

Read the Given Below History MCQ Questions and Answers PDF:

1.  Dr. B. R. Ambedkar organized a Bhishkrit Hitkari Sabha, (The Depressed Classes Institute) in __________

  1. 1916
  2. 1911
  3. 1920
  4. 1924

Answer: 1924

2. In July 1933 the congress decided to launch______

  1. An Individual Civil Disobedience
  2. Bharat Chhoro Aandolan
  3. Satyagrah
  4. None of the above

Answer: An Individual Civil Disobedience

3. The Gandhi-Irwin Pact was signed on________

  1. July 5, 1931
  2. June 5, 1931
  3. January 5, 1931
  4. March 5, 1931

Answer: March 5, 1931

4. In march 1923 Chittranjan Das along with Motilal Nehru formed_______

  1. The Forward Block
  2. The Gaddar Party
  3. The Swaraj Party
  4. None of these

Answer: The Swaraj Party

5. Who said “Every blow on my body will prove a nail in the coffin of the British Empire”?

  1. Kunwar Singh
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Chandra Sekhar Azaad
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Lala Lajpat Rai

6. Subhash Chandra Bose formed forward block in_______

  1. The Year 1935
  2. The Year 1942
  3. The Year 1937
  4. The Year 1939

Answer: The Year 1939

7. Justice C. Y. Chintamani called Government of India Act 1935?

  1. Lame Federation
  2. Lazy Federation
  3. Lazy Duck
  4. Lame Duck

Answer: Lame Federation

8. Who called the 1857 revolt as ‘student Farmer-Middle class Revolt’?

  1. Dr. Amba Prasad
  2. Sumit Sarkar
  3. Barun De
  4. B A Saletore

Answer: Dr. Amba Prasad

9. The Upanishads are__________

  1. A source of Hindu philosophy
  2. Prayers to God
  3. Books on social behavior of man
  4. Books of ancient Hindu laws

Answer: A source of Hindu philosophy

10. Mahatma Gandhi considered preconditions as necessary for a satyagrahi to fulfill namely_______ 

  1. Follow truth and cultivate fearlessness
  2. Prefect Chastity
  3. Adopts poverty
  4. All of these

Answer: All of these

11. Indian war of independence 1857 was written by________

  1. Jawahar Lal Neharu
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Damodar Chapekar
  4. Vinayak Damodar Savarkar

Answer: Vinayak Damodar Savarkar

12. Swami Vivekananda Established Ramakrishna mission_______

  1. In 1892
  2. In 1939
  3. In 1937
  4. In 1897

Answer: In 1897

13. Mahatma Gandhi launched kheda satyagrah on Gujarat in 1918 to support the cause of________

  1. Land Lords
  2. The peasants
  3. Mill Owners
  4. Kol Rebellion

Answer: The peasants

14. The Kakori Conspiracy took place in_________

  1. 1925
  2. 1985
  3. 1920
  4. 1922

Answer: 1925

15.  The weekly Commonweal was founded by_______

  1. Annie Besant
  2. Bipan Chandra Pal
  3. Sarojini Naidu
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Annie Besant

16. The Jallianwala Bagh massacre in Amritsar took place on_________

  1. March 13, 1919
  2. May 13, 1919
  3. June 13, 1919
  4. April 13, 1919

Answer: April 13, 1919

17. Whom did Mahatma Gandhi consider his political guru?

  1. Shri Bharat Kumar
  2. Sir William Wedderburn
  3. Gopal Krishna Gokhale
  4. Purushottam Das Tandon

Answer: Gopal Krishna Gokhale

18. The Vedas contain all the truth was interpreted by__________

  1. Raja Rammohan Roy
  2. Swami Dayananda Saraswati
  3. Swami Vivekananda
  4. none of the above

Answer: Swami Dayananda Saraswati

19. Bal Gangadhar Tilak introduced the slogan Swaraj is my birth right in ______

  1. 1896
  2. 1904
  3. 1906
  4. 1908

Answer: 1906

20. The language of discourses of Gautama Buddha was__________

  1. Sanskrit
  2. Magadhi
  3. Bhojpuri
  4. Pali

Answer: Pali

21. Under whose leadership was the all India Muslim League set up?

  1. Mohammed Ali Jinnah
  2. Sayyid Ahmed Khan
  3. Aga Khan
  4. All of the above

Answer: Aga Khan

22. To which king belongs the Lion capital at Sarnath?

  1. Kanishka
  2. Ashoka
  3. Harsha
  4. Chandragupta

Answer: Ashoka

23. Tipu sultan was the ruler of________

  1. Mysore
  2. Hyderabad
  3. Madurai
  4. Vijayanagar

Answer: Mysore

24. Who among the following was the Englishman who first translated the Bhagavad Gita into English?

  1. alexander cunningham
  2. John Marshall
  3. Charles Wilkins
  4. William Johns

Answer: Charles Wilkins

25.  Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

  1. Chandragupta Maurya
  2. Ashoka
  3. Huvishka
  4. Kanishka

Answer: Kanishka

26. Which Mughal emperor had banned the use of tobacco?

  1. Akbar
  2. Babar
  3. Aurangzeb
  4. ahangir

Answer: Jahangir

27. Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

  1. Akabar
  2. Harshavardhana
  3. Dhruvasena
  4. Narshimhvarman

Answer: Harshavardhana

28. The first metal to be extensively used by the people in India was__________

  1. Bronze
  2. Tin
  3. Iron
  4. Copper

Answer: Copper

29. Two highest gods in the Vedic religion were________

  1. Indra and Varuna
  2. Agni and Savitri
  3. Surya and Pushan
  4. Vishnu and Mitra

Answer:  Indra and Varuna

30. Who is the founder of Haryanka dynasty?

  1. Bimbisara
  2. Ajatashatru
  3. Ghananand
  4. Harshvardhan

Candidate get in touch with our dailyrecruitment site regularly. To get more information about upcoming exam notification, GK Quiz, private jobs, central government jobs, state government jobs, previous questions paper etc. Aspirants click the below link to download the Indian History Questions and Answers.

 

Govt Jobs by Qualifications

Education & Vacancies Salary Apply Link
10th Pass Govt Jobs - 5,000 Vacancies Rs. 5,200 - 63,200 Apply Now
12th Pass Govt Jobs - 18,000+ Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
ITI Pass Jobs - 3,500 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
Any Graduate Jobs - 19,100 Vacancies Rs. 5,200 - 92,300 Apply Now
Central Govt Jobs Rs. 5,200 - 17,000 Apply Now
Bank Jobs - 1,000 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Diploma Jobs - 9,300 Vacancies Rs. 5,200 - 35,000 Apply Now
BTech/BE Jobs - 18,000 Vacancies Rs. 15,000 - 1,00,000 Apply Now
Data Entry Jobs - 1,300 Vacancies Rs. 5,200 - 29,200 Apply Now
Private Jobs Rs. 10,000 - 67,700 Apply Now